2016-12-07

Jet-grouting

A jet-grouting olyan mélyépítési eljárás, melynél a talaj felaprítását és kötőanyaggal való összekeverését nagy energiájú folyadéksugár végzi. A felaprítást végző folyadék többnyire egyben kötőanyag, ami a helyszínen található talaj szerkezetet roncsolja szét és keveri össze injektáló habarccsal, így habarcsosított talajoszlop készül, ami kedvezőbb szerkezeti tulajdonságokkal bír.

Az eljárás két fő fázisból áll. Először 100-150 mm átmérőjű furat készül folyadéköblítéses fúrással a kívánt mélységig. Majd a fúrás talpától kezdve 400-500 bar nyomással kötőanyag jut a talajba a fúrószár lassú visszahúzása és forgatása mellett. Az így kialakult hengeres talajhabarcs oszlopot hívják jetcölöpnek.

Az alábbi főbb technológiákat különböztetjük meg:

Szimpla jet esetében a talaj bontását és összekeverését is a kötőanyag (cementhabarcs) végzi.

Dupla jet készítésekor a talaj bontásánál a kötőanyagot nyomás alatti levegő veszi körül, megnövelve a jetelés hatósugarát, ezzel a készíthető átmérőt.

Tripla jet a talaj roncsolását nagynyomású víz és levegő végzi, kisebb nyomás alatt történik a talaj kötőanyaggal való összekeverése.

Felhasználási terület: Főként foghíj beépítéseknél meglévő épületek alapozási síkjának süllyesztésére, az alapozás megerősítésére, süllyedések csökkentésére, illetve munkagödör körülzárásokhoz, vízzáró szerkezetek készítésénél alkalmazható.