Ossza meg az oldalt közösségi felületein!

A HBM Soletanche Bachy a török beruházóval annak korábbi, Duna Pearl projektjén szerzett tapasztalataira építve végezte el a hazai ingatlanszektor jelenlegi egyik legjelentősebb beruházásának, a régi Közvágóhíd területén épülő City Pearl komplexumnak mélyépítési munkáit. A mélyépítés első ütemével november végén készültek el. A munka során itt is külön hangsúlyt fektettek a fenntarthatóságra.

 

A fejlesztés során a HBM a koncepcióalkotástól jelen volt, egészen a befejezésig. “A 2000-es évek elején, közepén indultunk el abba az irányba, hogy ne csak szakkivitelezők legyünk, hanem már a korai projektfázist minél erőteljesebben képviseljük. Ennek oka, hogy jellemzően a legtöbb hozzáadott érték a projektek elején keletkezik. Amennyiben már a korai projektszakaszban be tudunk csatlakozni, úgy akár hónapokat is meg lehet spórolni az építkezésen.” mondta el lapunknak Zabó Tamás, a HBM főmérnöke, a City Pearl mélyépítési projektmenedzsere. 

 

„A beruházó a szakmai információszerzés és a tervezés területén is támaszkodik ránk, mi pedig rugalmasan alkalmazkodunk a környezeti adottságokhoz és a változó megrendelői elképzelésekhez, áttervezünk, ha szükséges. Ezt a munkaterületet például újonan beépített környezet veszi körül, melyek megóvására ugyancsak figyelnünk kellett. Hogy elkerüljük a talajbeomlást a résmegtámasztás terveit át is kellett gondolnunk.” tette hozzá a projektmenedzser. 

 

A HBM több munkatérhatárolási és vízzárási technológiát is alkalmazott az mélyépítési munkák elkészítése során. Ahhoz továbbá, hogy a mélyépítési fázis tervszerűen, sikeresen menjen végbe, nagyon fontos volt a helyszínelőkészítés, ezért a HBM koordinálta a földmunkát is. 

 

A beruházó és a HBM között közös céljaként jelent meg továbbá, hogy fenntartható otthonokat teremtsenek. E cél elérésében érdekében a mélyépítő úgy optimalizálta a tervezést, hogy az anyagfelhasználást minimalizálni tudja, így pedig csökkenthesse a karbonkibocsátást. Ezen optimalizált termékek előállításakor a HBM további intézkedéseket is tett, újrahasznosított vizet alkalmazott, illetve megóvta az ivóvizet, tovább csökkentve így a munkálatok környezeti terhelését. 

 

 

Forrás: Magyar Építők

Ossza meg az oldalt közösségi felületein!