Ossza meg az oldalt közösségi felületein!

A HBM 2022-ben kapott megbízást a Market Építő Zrt.-től a Hydro Extrusion Hungary új, székesfehérvári alumínium újrahasznosító üzemének mélyalapozási munkáira. A feladat magába foglalta a teljes mélyalapozási rendszer, valamint két, több mint 20 méter mélységű öntőgödör munkatérhatárolásának tervezését és kivitelezését. Az új öntödében alumíniumsajtolási tuskók gyártását végzik majd prémium autóipari felhasználók számára, elsősorban az e-mobilitás szegmensében

Az épülő létesítmény éves kapacitása 90 000 tonna lesz, és várhatóan 2024 első negyedévében kezdi meg a termelést. A beruházás nem csak gazdasági, de környezetvédelmi szempontból is jelentős, így összhangban áll a HBM és anyavállalata, a francia Soletanche Bachy fenntarthatósági törekvéseivel. 

A HBM már a tervezési szakaszban szem előtt tartotta a zöld szempontokat, és az öntőgödör munkatérhatárolását 12 méteres mélységig egy vasalatlan résfalas köraknával, alatta pedig egy közel 2 méter átmérőjű üreges acélcső lemélyítésével biztosította. Az alternatív megoldás gazdasági és munkaszervezési előnyök mellett kisebb környezeti terheléssel is jár, köszönhetően elsősorban a betonacél elhagyásának. 

A környezettudatosság az építőanyag-választásnál is szempont volt: mind a résfalas munkatérhatárolás, mind a cölöpalapozás a beszállító partnerekkel tervezett, alacsony karbonlábnyomú, ún. Exegy beton beépítésével valósult meg. 

 

Forrás: Magyar Építők

Ossza meg az oldalt közösségi felületein!