Ossza meg az oldalt közösségi felületein!

A világ legjobb városnegyed-fejlesztése díjjal büszkélkedő BudaParton épülő BudaPart CORSO irodaház alapozását a HBM Soletanche Bachy készítette a Market Építő Zrt. megbízásából. A mélyépítő által alkalmazott környezetbarát megoldásoknak és a fenntartható tervezési megközelítésnek köszönhetően az alapozási munkák CO 2 -kibocsátását számottevő mértékben sikerült csökkenteni.

A HBM megbízása egy 5551 m2 összterületű résfal építésére szólt. Az építkezés különlegességét adja, hogy a cég életében elsőként, fenntarthatósági pilotprojektként valósították meg, vagyis a tervezési fázistól kezdve végig a kivitelezés során külön cégen belüli munkacsoport működött és foglalkozott a fenntarthatósági törekvések megvalósításával.

 

 

A mélyépítő már a pályázati szakaszban képviselte a környezettudatos megközelítést: tervezőik a meglévő terveket áttekintve olyan megoldásokat javasoltak, melyeknek köszönhetően sikerült optimalizálni a kivitelezendő szerkezetben felhasznált anyagmennyiséget. Ezen felül a beépítésre kerülő anyagok kiválasztása során is fő szempont volt, hogy minél alacsonyabb karbonlábnyommal rendelkezzenek. A racionális tervezési metódussal lehetővé tették azt, hogy az építkezés összes technikai specifikációját változatlanul betartva, az eredeti elvárásoknak teljesen megfelelve 600 m3 beton és 95 tonna betonacél, illetve 158 db talajhorgony felhasználására ne legyen szükség. Ezzel a környezet jól járt: közel 300 tonna szén-dioxiddal kevesebb került a légkörbe. Ezen túlmenően alacsony karbonlábnyomú beton beépítésével az átlagos mélyépítési betonokhoz képest további 100 tonna CO2-kibocsátását sikerült megelőzni.

A vízkészletet is óvták a horgonyzási munkák során

A HBM az építkezés karbonlábnyomának csökkentésén túl a már meglévő épített környezet védelmére is gondolt. Mivel a munkaterület viszonylag sűrűn lakott lakónegyedben található, ezért a résfal visszavésésénél a szokványostól eltérő, számottevően kisebb por- és zajszennyezéssel járó hidraulikus vésési technikát alkalmaztak. A visszavésés során keletkezett betontörmeléket a fővállalkozó rendelkezésére bocsátották, aki a megfelelő előkészítő műveletek után gondoskodott az újrahasznosításáról.

A BudaPart CORSO irodaház alapozása jól példázza a HBM elkötelezettségét az építőipar zöldítése, és ezen keresztül a természetes környezet védelme iránt.

Ossza meg az oldalt közösségi felületein!