Ossza meg az oldalt közösségi felületein!

Már javában zajlanak a Tisza-Túr árapasztó víztározó mélyalapozási munkálatai, mely Magyarország egyik legjelentősebb vízügyi projektje. A HBM Soletanche Bachy korábban már bizonyított ezen a területen, hiszen számos híd és vízi műtárgy alapozása az ő nevükhöz fűződik, többek között a nívódíjat nyert Kisdelta árvízi szükségtározó.

tisza-tur-viztarozo-HBM

Hatalmas előrelépés az árvízvédelemben

A térség számára hatalmas előrelépésnek számít a fejlesztés, mely amellett, hogy biztonságossá teheti a védekezést és alacsonyabb vízszinten tud eloszlatni egy esetleges árvizet, egyfajta vízpótló és vízellátó szerepet is be fog tölteni, hiszen egyre több figyelmet szükséges fordítani a vízhiányos és aszályos időszakokra is.

A környezettudatosság jegyében zajlanak a munkálatok

Tudatos építőipari vállalatként a HBM különösen nagy figyelmet fordít a természetes környezet védelmére, így a munkálatok során a Natura 2000 besorolású területen a tervezéstől a kivitelezésig ennek megfelelően alakították ki a folyamataikat. A szelektív hulladékgyűjtés mellett ügyelnek az anyagok újra felhasználására, így például a beton egy részét az útépítés során újrahasznosítják. A környezet élővilága nemcsak a növény, de az állatvilág tekintetében is figyelmet igényel, ezért a tervek között szerepel az érintett területen élő őshonos bánáti csiga egyedek áttelepítése is.

tisza-tur-hbm

A műszaki megoldásokat is tudatosan választják meg

Már az alkalmazott technológia kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy olyan megoldással valósuljon meg a kivitelezés, amely maximálisan alkalmazkodik a vállalat környezetvédelmi küldetéséhez. Ennek megfelelően a hagyományos CFA cölöpözési eljárást saját Screwsol talajkiszorításos technológiával váltották ki, így nullára csökkentve a kiszoruló, azaz építési hulladékként kezelendő talaj mennyiségét.

A környéken élők biztonsága az elsődleges

A projektet nem véletlenül nevezik Magyarország jelenlegi legnagyobb vízügyi fejlesztésének, hiszen a 17 négyzetkilométeren zajló munkálatok eredményeként 5 település válik biztonságossá. Ezzel egy időben a helyi idegenforgalom fellendítésén is dolgoznak, első lépésként egy 52 kilométer hosszú kerékpárút kiépítésével. A kivitelezés várható befejezése 2022 január 31.

 

Fotók: Magyar Építők

 

Ossza meg az oldalt közösségi felületein!